Albízie čokoládová 50-60cm

1 362 Kč
Modifikátor variant cen
Cena se slevou
Prodejní cena 1 362 Kč
Cena bez DPH 1 126 Kč
Na skladě
ID zboží: 317
Albízie čokoládová. Albize julibrissin Summer Chocolate.
Výška rostliny: 50-60cm.
V květináči.
 Zpět na: Albizie

Albízie čokoládová 50-60cm

Čeleď mimózovitých, která je nyní již moderně zařazena pod velkou čeleď bobovitých, je velmi oblíbená zejména v jižních státech, převážně díky své odolnosti vysokým teplotám a suchu. Albízie neboli perská akácia je snad jediným dostatečně mrazuvzdorným zástupcem této čeledi, který lze od určitého věku pěstovat iu nás. Je to poměrně rychle rostoucí, přesto nízký strom, jehož původ je patrný z názvu – Persie (dnešní Írán). Unikátní je pro naše zahrady zejména stavbou koruny, jemnými listy a květinami, které jiná dřevina nenapodobí. Velmi pozoruhodným objevem ve šlechtitelském světě se stala tato odrůda albízie, která pochází z Japonska, kde byla vyselektována ze semen běžného zelenolistého druhu v roce 1990. Patentována byla v USA v roce 2003 pod číslem PP 13,822 a dodnes se považuje za raritu.

Hlavní ozdobou tohoto nízkého stromu nazvaného Summer Chocolate jsou listy. Jsou velmi jemné, 2x zpeřené a mají temně vínovou barvu. Na rozdíl od jiných rostlin s podobně vybarvenými listy je jejich barva při rašení světlejší – až zelenožlutá a dozrává do temně vínové až hnědé. U většiny ostatních rostlin je tomu naopak – nové výhony jsou barevné a vyzrávají do světlejších odstínů. Listy se na noc a při dešti zavírají. Květů je výrazně méně než u botanického druhu a jsou menší. Jsou to chocholíky – laicky řečeno chlupaté kuličky, zespodu krémově bílé a ve vrchní části sytě růžové o velikosti cca 3-4cm, zblízka jsou sladce voňavé. Pupeny jsou žlutozelené. Bohaté kvetení očekávejte pouze v nejteplejších lokalitách během horkých let a na celodenně osluněných stanovištích.

Albízie vytváří široký vícekmenný keř nebo menší strom s rozložitou korunou a větvemi do tvaru širokého „V“. Roste poměrně rychle a v zájmu vyzrávání letorostů doporučujeme nehnojit (tzv. druhotná mrazuvzdornost). Pokud ji budete chtít stříhat, nikdy nezkracujte o více než 1/3 délky loňských větví, pokud chcete, aby kvetla. Řez proveďte zjara po nejsilnějších mrazech. Raší velmi pozdě, většinou až s příchodem velmi teplých dní, tak se nezalekněte, že ještě koncem dubna bude holá. Dopřejte jí středně živnou, velmi propustnou zem. Nesmí nikdy stát ve vodě. Má ráda úpal a po dobrém zakořenění jí nevadí vyschnutí. Dostatek vlhka v letních měsících se projeví bohatším a zdravým olistěním. Na zimu ji dobře zamlčujte tlustou vrstvou kůry a na léto tuto vrstvu zmenšete, aby slunce co nejvíce přehřívalo kořeny. Umístěte ji na plné slunce, kde se bude dobře akumulovat letní horko. Spolehlivá mrazuvzdornost Summer Chocolate u vyzrálých větví je -23 °C, ale dokáže dočasně zvládnout io trošku silnější mráz. Při poškození konců větví mrazem spolehlivě obráží ze staršího dřeva.

Albizia julibrissin Summer Chocolate